Szukaj na tym blogu

czwartek, 27 stycznia 2011

Dania super-light.

Zupa owocowa 60 kcal/1 porcja -składniki na 4 porcje-
  • litr gorącej wody
  • 25 dag truskawek
  • 25 dag mali
  • 2 łyzki jogurtu naturalnego
  • łyzka mąki ziemniaczanej
  • sól, cukier, mielony cynamon 
Mąkę rozmieszaj z niewielką ilością zimnej wody
Truskawki i maliny umyj, zalej gorącą wodą, zagotuj, przetrzyj, wlej mieszaninę mąki z wodą, ponownie zagotuj
Dodaj odrobine soli i cukru do smaku i szczyptę cynamonu, wlek jogurt

Sałatka jarzynowa 100 kcal/1 porcja -składniki na 6 porcji-
  •  3 marchewki 
  •  pietruszka 
  •  mały seler 
  •  cebula 
  •  jabłko 
  •  ½ szklanki zielonego groszku 
  •  ½ szklanki kukurydzy 
  •  3 jajka 
  •  2 kiszone ogórki
Składniki do sosu: 
  •  ½ szklanki odtłuszczonego jogurtu 
  •  kostka bulionowa z oliwą i ziołami 
  •  sok z połowy cytryny 
  •  2 ząbki czosnku 
  •  pieprz
Warzywa ugotuj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ogórki i jabłko obierz, pokrój w kostkę. Składniki wsyp do miski, dodaj groszek i kukurydzę. Kostkę bulionową rozpuść w kilku łyżkach wrzątku, przestudź. Następnie dodaj jogurt i całość wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. Polej sałatkę i podawaj z jajkiem na twardo.

Dorsz po francusku 120 kcal/porcja -składniki na 8 porcji-
  • 800g filetów z dorsza
  • 400g pomidorów
  • cukier
  • natka
  • sól, pieprz
  • 3 łyzki oliwy
  • 1 łyzka mąki
  • 1 łyzeczka slodkiej papryki 
Filety posypać solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie wyłożyć plastrami obranych ze skórki pomidorów (pozostawić kilka na górę), posypać je cukerem, solą i pieprzem oraz natką. Na wszystko polożyć filety i polać je oliwą wymieszaną z mąką i papryką. Na wierzch położyć kilka pomidorów i posypać natką. Zapiekać 20-25 minut bez przykrycia.

Faszerowane ogórki 65 kcal/porcja -składniki na 8 porcji-
  • 36 dag sałaty
  • 1 cebula pokrojona w piórka ( 15 dag )
  • 1 średni ogórek ( 20 dag ) pokrojony
  • 1 średnia papryka ( 12 dag ) pokrojona
  • 1 szklanka selera naciowego pokrojonego ( 12 dag )
  • 1 szklanka pomidorów koktajlowych
  • dressing ziołowy light
Ogórki zostawić w skórce i pokroić w plastry grubości 2 cm.Lekko wydrążyć każdy plaster gałką do melonów,posolić i odstawić. Zmiksować w malakserze twarożek,czosnek i paprykę,dodać oliwy,doprawić do smaku. Ogórki osuszyć i nadziewać każdy plaster kremem,dekorować czerwonym pieprzem i koperkiem.

Warzywa po chińsku 110 kcal/porcja -składniki na 2 porcje-
  •  1/2 opakowania mrożonki orientalnej 
  •  łyżeczka keczupu
  •  łyżeczka sosu sojowego 
  •  łyżeczka maggi 
  •  łyżka mleka 
  •  szczypta cukru
  •  łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  •  szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków
Warzywa wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody (żeby się nie przykleiły do dna). Dodać wszystkie w/w składniki, oprócz mąki - powstanie sos. Mąkę rozmieszać w 1/2 kubka wody, jak sos zacznie wrzeć wlać mąkę, pogotować chwilkę, żeby zgęstniało.

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł na bloga!
    będe tu zagladać i próbować niektórych przepisów;)

    OdpowiedzUsuń