Szukaj na tym blogu

wtorek, 18 stycznia 2011

Zupa kapuściana, desery, przekąski.

Wiele z Was kieruje do mnie zapytanie odnośnie zupy kapuścianej. Wersji przepisów jest kilka, lecz ja nie idę według konkretnego planu. Po prostu zimą ciężko dostać niektóre składniki, poza tym dochodzą do tego koszty i możliwości kupna. Postanowiłam wrzucić Wam przepis, rzecz jasna nic się nie stanie jak zrobicie bez któregoś składnika. Najważniejsza w tym jest kapusta, co na bystry rozum jest oczywiste. Oryginalnie przepis pochodzi z www.tabele-kalorii.pl, lecz osobiście dodałam kilka zmian, poprawek. Zupa ma bardzo niską kaloryczność, można gdzieniegdzie przeczytać także o ujemności kalorycznej, lecz osobiście wolę policzyć za dużo niż za mało.  
Pewnie każda z Was podczas diety ma ochotę na coś słodkiego. Dlatego zamieszczę też kilka przepisów, z czeluści internetu, forów, stron i tak dalej. Oczywiście możliwości jest mnóstwo, wystarczy skomponować niskokaloryczne produkty. Jednakże zamieszczę te przepisy dla osób, które nie zawracają sobie tym głowy.


ZUPA KAPUŚCIANA (16 kcal/100g)


Składniki zupy (1 garnek zupy - na 2-3 dni):
  • Kapusta biała (ok. 3/4 małej główki)
  • Papryka czerwona (ew. żółta, zielona)
  • Cebula (1-2 szt. wedle gustu)
  • Seler naciowy (zimą pewnie ciężko go dostać, więc można zrezygnować)
  • Pietruszka (nieobowiązkowo)
  • Koncentrat pomidorowy 1 puszka mała 70 g
  • Por (nieobowiązkowo)
  • 3L wody nie gazowanej (może być z butelki, lub z kranu)
Wszystkie warzywa należy umyć, dokładnie pokroić, włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Trzeba uważać, aby wody nie było za dużo. Gotować 10 minut na ostrym ogniu, po czym dodać koncentrat pomidorowy. Garnek należy przykryć pokrywką i gotować na dużym ogniu, aż do zagotowania się wody. Po zagotowaniu zupę należy gotować przez 1-2 godzin na małym ogniu.
Po wystygnięciu zupę należy przechowywać w lodówce.




Babeczka pomarańczowa (57 kcal) składniki na 4 porcje:
  •  2 łyżki cukru (myślę, że można to zastąpić słodzikiem)
  •  3 łyżeczki żelatyny
  •  3 pomarańcze
  •  1 łyżeczka soku z cytryny
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Pomarańcze wyszorować. Dwie przekroić na pół, wycisnąć sok. Trzecią obrać, skórkę pokroić w paseczki. Miąższ podzielić na cząstki, pozbawić je osłonek, odłożyć do dekoracji. Zagotować 2 szklanki wody, wsypać cukier, dodać skórkę z pomarańczy, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, mieszać, aż się rozpuści, wlać sok z pomarańczy, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, wymieszać, odstawić. Kompotierki opłukać zimną wodą. Do każdej włożyć kilka pokrojonych skórek, wlać tężejącą galaretkę, odstawić na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce do zastygnięcia. Galaretkę pomarańczową wyłożyć na talerzyki. Podawać ozdobioną kilkoma cząstkami pomarańczy. Można udekorować listkiem pachnącej mięty.

Kisiel jabłkowy (60 kcal)
  •  łyżka mąki ziemniaczanej
  •  pół jabłka
  •  esencja cytrynowa
W rondelku zagotować szklankę wody. Mąkę rozprowadzić połową szklanki zimnej wody, dodać 1/3 fiolki esencji i powoli wlać do wrzątku, cały czas mieszając, a gdy kisiel zgęstnieje, zdjąć rondelek z ognia. Jabłko zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, dodać do gorącego kisielu. Rozlać kisiel do wypłukanych zimną wodą salaterek.

Koktajl malinowo-gruszkowy (70 kcal)
  •  200 g malin
  •  100 ml nektaru gruszkowego
  •  200 ml łagodnego odtłuszczonego kefiru
  •  1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
Do dekoracji:
  •  trawa cytrynowa (można dostać w sklepach z żywnością orientalną)
  •  maliny
Maliny przebrać, przełożyć do malaksera. Dodać nektar gruszkowy, kefir i wodę mineralną, zmiksować na najwyższych obrotach. Napój schłodzić w lodówce, wlać do szklaneczek. Udekorować trawą cytrynową i malinami.

Ptasie mleczko (100 kcal)

  •  galaretka bez cukru Dr.Oetker
  •  jogurt naturalny
  •  słodzik
Galeretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (ewentualnie dodajemy mniej wody) słodzimy słodzikiem, studzimy. Jak już zacznie tężeć (będzie konsystencji kisielu) ubijamy mikserem lub trzepaczką tak jak białka. Dodajemy jogurt (nie prosto z lodówki) i dalej mieszamy. Gdy z tego utworzy się pianka nalewamy do pucharków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz