Szukaj na tym blogu

piątek, 11 marca 2011

Wiosenne przepisy.

Sałatka z arbuza i fety
  • Ćwiartka małego arbuza
  • 10 dag sera feta
  • łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • łyżka czarnych oliwek
  • pietruszka

Z arbuza usun pestki i pokrój go na małe części. Ser pokrój w kostkę, a pietruszkę posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki i schłodź w lodowce.

Rukola z truskawkami i schabem
  • 100 g truskawek, 
  • 100 g rukoli, 
  • 100 g schabu, 
  • łyżka oliwy, 
  • cebula, ząbek czosnku, 
  • łyżka sosu sojowego, 1/2 łyżki octu winnego, 3 łyżki soku pomarańczowego, 
  • sól, pieprz 
Truskawki przekroić na pół lub w ćwiartki. Rukolę opłukać, dokładnie osuszyć. Schab także opłukać i pokroić w cienkie paski. Zrumienić na łyżce oliwy. Kiedy zmięknie, dorzucić do niego pokrojoną drobno cebulę oraz posiekany czosnek. Posypać całość solą i pieprzem. Sos sojowy, ocet oraz sok pomarańczowy połączyć i wymieszać, a następnie dodać do schabu. Dusić pod przykryciem 7 minut. Rukolę, truskawki i mięso połączyć. Wyłożyć na talerz. Skropić sosem pozostałym z duszenia.


Sałatka z ananasem i szynką
  • 2 puszki kukurydzy,
  • 1 puszka ananasa,
  • czosnek,
  • mały jogurt,
  • 10 dag chudej szynki pokrojonej w kostkę

Jogurt wymieszać z ok. 5 wyciśniętymi ząbkami czosnku (w zależności od smaku i potrzeb). Do miski wsypać  kukurydzę, do tego dodać drobno pokrojonego ananasa i szynkę, a następnie to wszystko wymieszać z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz