Szukaj na tym blogu

sobota, 29 stycznia 2011

Przepisy warzywne-light.

Aksamitna zupa szparagowa 160 kcal/porcja -składniki na 4 porcje-
  • 2 pęczki szparagów
  • Mała cebulka
  • 1l bulionu jarzynowego
  • Szklanka śmietanki 12%
  • Sól, pieprz
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce (białe obierz, zielonych nie musisz), pokrój, odłóż główki, cebule posiekaj. Szparagi i cebulę zalej gorącym bulionem i gotuj 20 minut, główki szparagów wrzuć do wrzątku n a2 minuty i odcedź. Zupę zmiksuj, dodaj śmietanę i podgrzej. Schłodzoną lub gorącą zupę udekoruj główkami szparagów.

Dip i warzywa 100 kcal/porcja -składniki na 8 porcji-
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • Pęczek szczypiorku
  • 180g śmietany 16%
  • Serek śmietankowy
  • 8 ogórków
  • Sól, pieprz do smaku
Śmietanę, ser i pęczek rzodkiewek zmiksuj; resztę rzodkiewek i szczypior posiekaj i dodaj do sosu, maczaj w nim ogórki ( lub inne dowolne warzywa).

Surówka z buraczków 40 kcal/porcja -składniki na 4 porcje-
  • 2 duże buraczki, 
  • 2 duże jabłka, 
  • 3-5 łyżeczek chrzanu, 
  • jogurt naturalny, 
  • sól, pieprz 
Buraki gotujemy, po ostudzeniu ścieramy natarce. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy wszystko razem. Wlewamy jogurt i chrzan. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dietetyczna zupa brokułowa 140 kcal/porcja -składniki na 4 porcje-
  • 1 brokuł 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego 
  • 2 duże ziemniaki 
  • jogurt naturalny lub ser feta 
  • -pieprz, sól, zioła prowansalskie 
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w drobna kostkę aby szybko sie ugotowały. Wsypujemy do bulionu wraz z pokrojonym czosnkiem. Gotujemy ok 10 min po czym dodajemy różyczki brokułu. Dalej gotujemy ok 10 min do miękkości warzyw. Miksujemy wszystko, przyprawiamy dodajemy jogurt lub ser feta.

Makaronowa "pizza" 180 kcal/porcja -składniki na 4 porcje-
  •  50 dag makaronu rurki 
  •  50 dag pieczarek 
  •  3 cebule 
  •  20 dag żółtego sera 
  •  4 ząbki czosnku 
  •  kilka małych pomidorków 
  •  pieprz 
  •  sól 
  •  tymianek 
  •  oregano 
  •  papryka 
Pieczarki dokładnie oczyść, umyj i osusz. Odetnij końce, pokrój na plastry. Cebule obierz i pokrój na piórka, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek, pieczarki, podsmaż razem kilka minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, papryką i bazylią, wymieszaj. Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, odsącz. Rurki ułóż na posmarowanym olejem okrągłym naczyniu żaroodpornym, na makaron wyłóż podsmażone pieczarki. Ser zetrzyj na tarce i grubo posyp wierzch „pizzy”. Zapiekaj 20 minut. Podawaj na gorąco, udekoruj połówkami pomidorów i listkami świeżej bazylii. Jako dodatek podaj zieloną sałatę z sosem winegret.

Zielony omlet 130 kcal/porcja -składniki na 4 porcje-
  • 4 jaja
  • mała cebula
  • 2 małe strąki zielonej papryki
  • 2 łyzki posiekanej natki pietruszki
  • pół łyzeczki soli
  • olej

Cebulę, paprykę pokrój. Wymieszaj: cebulę, paprykę i natkę pietruszki. Jaja ubij na pulchną masę. Wlej do wymieszanych warzyw, dodaj sol, ubij krótko jeszcze raz. Na patelni rozgrzej olej, wlej jajka i warzywa, usmaż omlet z obu stron na rumiano. Podziel na porcje

3 komentarze:

  1. będę śledzić.
    dodaj może zdjęcia ?

    OdpowiedzUsuń
  2. jej wróciłaś :***
    będę codziennie zaglądała na blooga :) cieszę sie, że ponownie uaktywniłaś bloga z przepisami :**

    OdpowiedzUsuń
  3. 22 year old Executive Secretary Doretta Noddle, hailing from Levis enjoys watching movies like Planet Terror and Geocaching. Took a trip to Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula and drives a Tundra. zawartosc witryny

    OdpowiedzUsuń