Surówka z sałaty i rzodkiewek (93 kcal) -składniki dla 4 osób-
- duża ścisła główka sałaty
- 2 czerwone cebule
- pęczek rzodkiewek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- Sos:
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Surówka z białej kapusty (93 kcal) -składniki dla 4 osób-
• 250 g kiszonej białej kapusty
• 1/2 selera
• marchewka
• jabłko
• po szczypcie soli, pieprzu i cukru
• 1/2 łyżeczki estragonu
• 3 łyżeczki siekanych orzechów włoskich
• 2 łyżki majonezu
Kapustę pokroić. Seler i marchewkę obrać, umyć. Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, marchewkę - o małych. Jabłko obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cieniutkie paseczki. Warzywa przełożyć do salaterki, oprószyć przyprawami, dołożyć orzechy (część pozostawić do dekoracji), wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Surówkę podawać polaną majonezem, posypaną orzechami. Doskonała do potraw z duszonej wołowiny i wieprzowiny.
- duża główka karbowanej sałaty
- 5 dag siekanych orzechów włoskich
- 2 różowe grejpfruty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 400 g białej kapusty
- kilka gałązek koperku
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżki octu winnego
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, papryka
Kolorowa sałatka (90 kcal) -składniki na 6 porcji-
Sałatka owocowa (80 kcal) -składniki dla 4 osób-- 2 róże kalafiora
- 1/2 łyżeczki curry
- 25 dag fasolki
- sól
- 2 pomidory
- 3 jajka
- rzodkiewki
- sałata
- koperek
- cebulka
- 2 łyżki majonezu
- 1 średnia główka kruchej sałaty (najlepiej typu iceberg)
- 250 g dużych truskawek
- 2 nektarynki (odpowiednio morele lub brzoskwinie)
- 1 szklanka (250 ml) zsiadłego mleka (lub chudego jogurtu naturalnego)
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- 2 łyżeczki ziarenek marynowanego zielonego pieprzu
- szczypta soli
- melisa cytrynowa oraz cząstki cytryny do dekoracji
Ja dla zmniejszenia kaloryczności dania rezygnuję z przypraw. W prawdzie potrawy wtedy nie są wykwintne, ale da się zjeść. Jeśli jednak smak potrawy ma dla Was duże znaczenie i nie jadacie byle czego, to bez skrupułów możecie przyprawić danie, rzecz jasna we wskazanych proporcjach. Na koniec przepis ze strony kotlet.tv, zmodyfikowany przeze mnie i bardzo prosty!
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 białka
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do naczynia. Następnie należy wbić oddzielone dwa białka z jajek. Wedle gustu można dodać szczyptę pieprzu oraz dwie łyżki otrębów owsianych (126 kcal/porcja). Przemieszać dokładnie składniki, po czym delikatnie, dużą łyżką wyłożyć kotleciki i lekko przyklepać. Przewrócić dopiero, gdy się zetnie, gdyż wcześniej kotlet jest dość płynny. Smażyć na średnim ogniu, na rumiano, z obu stron po kilka minut. Z całości wychodzi około czterech sztuk, bądź więcej, zależnie od wielkości (osobiście odradzam robienie bardzo małych gdyż wtedy rozpadają się i trudno je odwrócić)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz