Szukaj na tym blogu

sobota, 15 stycznia 2011

Sałatki i surówki.

Witam. Jak widać po tytule dzisiaj wstawię niskokaloryczne przepisy na przeróżne sałatki, surówki. Wszystkie pochodzą z http://www.porcelanowe.home.pl/site. Na koniec dodam jeszcze mój ulubiony przepis na smaczne danie, delikatnie zmodyfikowany nieco (ze względu na brak składników, ale efekt był świetny, a kalorii mniej). 


Surówka z sałaty i rzodkiewek (93 kcal) -składniki dla 4 osób-
  •  duża ścisła główka sałaty
  •  2 czerwone cebule
  •  pęczek rzodkiewek
  •  1/2 pęczka szczypiorku
  • Sos: 
  •  4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  •  2 łyżki majonezu
  •  2 łyżki soku z cytryny
  •  sól, pieprz, cukier
Sałatę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb, przekroić w poprzek na 4 części, tak by powstały 4 grube plastry sałaty. Każdy plaster dobrze wypłukać na sicie, osączyć. Rzodkiewki obrać z listków, główki umyć, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać. Cebule obrać, opłukać, pokroić w talarki. Jogurt, majonez i sok z cytryny dobrze wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Na 4 talerzach układać sałatę, posypać rzodkiewkami, talarkami cebuli, szczypiorkiem, lekko oprószyć solą, ozdobić kleksem sosu. Zaraz podawać.

Surówka z białej kapusty (93 kcal) -składniki dla 4 osób-

• 250 g kiszonej białej kapusty
• 1/2 selera
• marchewka
• jabłko
• po szczypcie soli, pieprzu i cukru
• 1/2 łyżeczki estragonu
• 3 łyżeczki siekanych orzechów włoskich
• 2 łyżki majonezu

Kapustę pokroić. Seler i marchewkę obrać, umyć. Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, marchewkę - o małych. Jabłko obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cieniutkie paseczki. Warzywa przełożyć do salaterki, oprószyć przyprawami, dołożyć orzechy (część pozostawić do dekoracji), wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Surówkę podawać polaną majonezem, posypaną orzechami. Doskonała do potraw z duszonej wołowiny i wieprzowiny.

Sałatka z grejpfrutem (95 kcal)
  •  duża główka karbowanej sałaty
  •  5 dag siekanych orzechów włoskich
  •  2 różowe grejpfruty
  •  2 łyżki soku z cytryny
  •  6 łyżek oliwy
  •  łyżeczka musztardy
  •  sól, pieprz
Liście sałaty opłukać, wysuszyć, porwać na kawałki. Grejpfruty obrać ze skórki, spomiędzy białych błonek wyciąć cząstki. Sok z cytryny rozetrzeć ze szczyptą soli, pieprzu i musztardą. Dalej ucierać, powoli wlewając oliwę. W salaterce wymieszać liście sałaty z cząstkami grejpfruta i orzechami. Sałatę zalać sosem.

Colesław po polsku (85 kcal) -składniki na 4 porcje-
  •  400 g białej kapusty
  •  kilka gałązek koperku
  •  3 łyżki oleju
  •  1 i 1/2 łyżki octu winnego
  •  łyżeczka musztardy
  •  sól, pieprz, papryka
Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować. Włożyć do miski, oprószyć solą, wymieszać. Musztardę wymieszać z olejem, octem winnym, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Koperek umyć, posiekać. Kapustę włożyć do salaterki, polać sosem, posypać koperkiem, wymieszać.


Kolorowa sałatka (90 kcal) -składniki na 6 porcji-
  •  2 róże kalafiora
  •  1/2 łyżeczki curry
  •  25 dag fasolki
  •  sól
  •  2 pomidory
  •  3 jajka
  •  rzodkiewki
  •  sałata
  •  koperek
  •  cebulka
  •  2 łyżki majonezu
Kalafiora ugotować na półmiękko w wodzie z dodatkiem soli i curry, osączyć. Fasolkę pokroić na kawałki, ugotować. Jajka ugotować na twardo, zdjąć skorupki. Do salaterki włożyć kawałki kalafiora, fasolkę, ósemki pomidora, pokrojone jajka i rzodkiewki. Sałatkę polać majonezem, posypać cebulką, przybrać sałatą i koperkiem.

Sałatka owocowa (80 kcal) -składniki dla 4 osób-
  •  1 średnia główka kruchej sałaty (najlepiej typu iceberg)
  •  250 g dużych truskawek
  •  2 nektarynki (odpowiednio morele lub brzoskwinie)
  •  1 szklanka (250 ml) zsiadłego mleka (lub chudego jogurtu naturalnego)
  •  4-5 łyżek soku z cytryny
  •  2 łyżeczki ziarenek marynowanego zielonego pieprzu
  •  szczypta soli
  •  melisa cytrynowa oraz cząstki cytryny do dekoracji
Dokładnie oczyścić sałatę z uszkodzonych liści, opłukać, a następnie osuszyć czystą ściereczką. Pokroić główkę na ćwiartki, drobno poszatkować. Oczyścić truskawki z szypułek, umyć, pokroić na połówki. Podzielić nektarynki na połówki, usunąć pestki. Pokroić owoce na mniejsze cząstki, skropić 2 łyżkami soku z cytryny. Nektarynki można zastąpić odpowiednio morelami lub brzoskwiniami, przedtem jednak należy usunąć z nich grubą skórkę. Łatwiej będzie ją zdjąć, jeśli wcześniej obgotujemy krótko owoce we wrzątku (do sałatki można wykorzystać również owoce z puszki). Przygotować sos. W tym celu zmieszać jedną szklankę zsiadłego mleka (lub jogurtu naturalnego) z resztą soku z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli. Wymieszać z 2 łyżeczkami ziarenek marynowanego zielonego pieprzu. Przykryć cztery talerzyki poszatkowaną sałatą, rozłożyć równomiernie pozostałe składniki. Polać porcje sosem, a następnie udekorować gałązkami melisy cytrynowej oraz cząstkami cytryny (przed pokrojeniem trzeba cytrynę dobrze sparzyć wrzątkiem!). Podawać sałatkę owocową na stół bezpośrednio po przygotowaniu.

Ja dla zmniejszenia kaloryczności dania rezygnuję z przypraw. W prawdzie potrawy wtedy nie są wykwintne, ale da się zjeść. Jeśli jednak smak potrawy ma dla Was duże znaczenie i nie jadacie byle czego, to bez skrupułów możecie przyprawić danie, rzecz jasna we wskazanych proporcjach. Na koniec przepis ze strony kotlet.tv, zmodyfikowany przeze mnie i bardzo prosty!

Kotlety z kurczaka i jajka (110 kcal) -składniki dla 2 porcje-
  •  pojedyncza pierś z kurczaka
  •  2 białka
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do naczynia. Następnie należy wbić oddzielone dwa białka z jajek. Wedle gustu można dodać szczyptę pieprzu oraz dwie łyżki otrębów owsianych (126 kcal/porcja). Przemieszać dokładnie składniki, po czym delikatnie, dużą łyżką wyłożyć kotleciki i lekko przyklepać. Przewrócić dopiero, gdy się zetnie, gdyż wcześniej kotlet jest dość płynny. Smażyć na średnim ogniu, na rumiano, z obu stron po kilka minut. Z całości wychodzi około czterech sztuk, bądź więcej, zależnie od wielkości (osobiście odradzam robienie bardzo małych gdyż wtedy rozpadają się i trudno je odwrócić)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz